Czas na zmiany na Grenadierów. Będzie wygodniejsze parkowanie i poruszanie się - Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie

Menu główne

25-11-2021

Czas na zmiany na Grenadierów. Będzie wygodniejsze parkowanie i poruszanie się

Rozpoczęliśmy roboty na ul. Grenadierów. Na odcinku od ul. Białowieskiej do al. Stanów Zjednoczonych przebudujemy chodnik i sygnalizację na skrzyżowaniu z ul. Majdańską, wyremontujemy plac postojowy oraz wybudujemy drogę dla rowerów. Inwestycja realizowana jest w ramach budżetu obywatelskiego.

Prace wystartowały na początku listopada. Zaczęły się od geodezyjnego oznaczenia terenu. Główne roboty trwają od kilku dni i już widać ich pierwsze efekty. Po północno-wschodniej stronie ulicy, na odcinku od skrzyżowania z al. Stanów Zjednoczonych do placu postojowego przy ul. Majdańskiej, powstał fragment nowego chodnika. Trotuar w nowym śladzie będzie budowany do parkingu, a ten istniejący, przy jezdni, zostanie wyremontowany. Dzięki temu mieszkańcy zyskają krótsze i wygodniejsze dojście m.in. do przystanku „Osiedle Majdańska 02”. 

Remont przejdzie nie tylko dotychczasowy chodnik na odcinku do skrzyżowania z ul. Majdańską, ale także ten naprzeciwko – w rejonie „krzyżówki”. Zniknie stara kostka brukowa, którą zastąpią estetyczne płyty chodnikowe. Nskrzyżowaniu usprawnimy działanie sygnalizacji świetlnej, która zostanie całkowicie przebudowana i zmodernizowana. 

Powstanie nowe przejście dla pieszych

Katalizatorem zmian jest budowa drogi dla rowerów. Ścieżka powstanie po północno-wschodniej stronie ul. Grenadierów między al. Stanów Zjednoczonych (tu już częściowo widać jej ślad) a ul. Białowieską, gdzie – na wysokości wjazdu na kładkę nad ul. Ostrobramską – zostanie połączona z istniejącą siecią dróg rowerowych. Aby nowa infrastruktura była kompletna, przez wlot ul. Majdańskiej utworzymy przejazd rowerowy, a po wschodniej stronie tej ulicy wyznaczymy kontrapas rowerowy do ul. Darłowskiej.

 

Przy okazji odnowiony zostanie parking wzdłuż ul. Grenadierów na północ od ul. Majdańskiej – miejsca postojowe wyłożymy ekokratką, a drogę dojazdową wyasfaltujemy. Ponadto zmieni się nieco geometria wlotu przedłużenia ul. Białowieskiej do głównego ciągu ul. Grenadierów – wyspę dzielącą jezdnię wydłużymy i zawęzimy do szerokości 4 m w jej najszerszym miejscu, a nawierzchnię wlotu wymienimy tam, gdzie są pasy do skrętu w prawo lub w lewo. W bliskim sąsiedztwie wlotu, na wysokości budynku o numerze Grenadierów 11, utworzymy nowe przejście dla pieszych, które wyposażymy w azyl.

Inwestycja realizowana jest w ramach budżetu obywatelskiego. Projekt poparły 584 osoby.

Powered by Projectic.pl