Zwykle sezon na ogródki gastronomiczne trwa od 1 marca do 31 października. W tym roku, ze względu na ograniczenia spowodowane pandemią koronawirusa, restauratorzy mogli zacząć je otwierać dopiero od 15 maja.
Jednym z miejsc w Warszawie, które słynie z dużej liczby ogródków kawiarnianych, jest pl. Zbawiciela. W zeszłym roku powiększyliśmy tam ich strefę, pozostawiając na rondzie jeden pas ruchu dla samochodów. W tym roku jest podobnie – dzięki temu zwiększy się przestrzeń dla pieszych, a klienci lokali będą mogli zachować między sobą bezpieczny dystans. Przy okazji przybywa również miejsc postojowych, wyznaczonych na fragmencie ul. Marszałkowskiej.
Teren, który właściciele lokali gastronomicznych będą mogli zagospodarować pod ogródki, w nocy oddzieliliśmy od jezdni betonowymi barierami. Ponieważ w zeszłym roku część mieszkańców zwracała uwagę na ich estetyczną surowość, zostały tak pomalowane, żeby komponowały się z otoczeniem. Pierwsi restauratorzy już występują z wnioskami o wyznaczenie dodatkowej przestrzeni pod ogródki. W tym roku, z powodu pandemii, stawki opłat zostały 4-krotnie obniżone.
Zmiany na pl. Zbawiciela będą obowiązywać przez całe wakacje – co najmniej do 29 sierpnia. Okres może zostać wydłużony, o ile na szczeblu rządowym nie zapadną decyzje o ponownym wprowadzeniu ograniczeń z powodu pandemii.