Zieleń zamiast betonu. Uporządkowaliśmy parkowanie na Międzynarodowej - Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie

Menu główne

08-01-2021

Zieleń zamiast betonu. Uporządkowaliśmy parkowanie na Międzynarodowej

Wyeliminowaliśmy nielegalne parkowanie na ul. Międzynarodowej. Miejsce w sąsiedztwie dyskontu spożywczego i salonu samochodowego, gdzie była zbędna kostka, przygotowaliśmy pod nasadzenie zieleni. Pozostawiliśmy dotychczasowe miejsca postojowe, a przy nich na chodniku zamontowaliśmy słupki.

Jeszcze do niedawna wschodnia strona ul. Międzynarodowej nieopodal skrzyżowania z al. Waszyngtona była całkowicie zastawiona samochodami. Aby zaparkować jak najbliżej wejść do punktów usługowych i sklepów w dwóch stojących tam budynkach, kierowcy wykorzystywali każdą możliwą przestrzeń. Zatrzymywali samochody w niedozwolonym miejscu i ograniczali widoczność wyjeżdżającym z posesji. Niektórzy ośmielali się nawet poruszać po chodniku, nie zważając na pieszych.

Postanowiliśmy ukrócić ten proceder. Celem było uniemożliwienie nielegalnego parkowania przy jednoczesnej poprawie bezpieczeństwa przechodniów. Prace z tym związane ruszyły na początku grudnia i zakończyły się kilka dni temu. Wiązały się z usunięciem zbędnej kostki brukowej w miejsce przyszłej zieleni. Pod utworzenie trawników przygotowaliśmy łącznie sześć narożników przy zjazdach bramowych. Wszystkie rozbrukowaliśmy i ułożyliśmy w nich ziemię. Wymieniliśmy też krawężniki, które od przyszłej zieleni oddzieliliśmy opaską. Dodatkowo, by nikogo nie kusił wjazd na tereny zielone, zamocowaliśmy barierki.

Bez zmian pozostawiliśmy istniejącą zatokę do skośnego parkowania, znajdującą się na wprost wejścia m.in. do dyskontu. Nie ubyło ani jedno legalne miejsce postojowe. Aby nikt nie wjechał na chodnik, wstawiliśmy tam 15 słupków. Kolejne pojawiły się w miejscach, gdzie ciąg chodnika przecięty jest wjazdami na posesje. Ponadto przy słupkach obok zatoki zamontowaliśmy pięć stojaków rowerowych.

Przypominamy, że decyzję o wstawianiu słupków podejmujemy w ostateczności, ale w tym przypadku stanowiły one jedyne rozwiązanie. Tam, gdzie dało się ich uniknąć, zaplanowaliśmy zieleń.

Tak było, tak jest:

Powered by Projectic.pl